Ayaktaki cheetos kokusunun sırrı

Terli Ayak Neden Peynir Gibi Kokar?
Ayak kokusunu çoğu zaman peynirli Cheetos ile özdeşleştiririz. Peki neden böyledir? Neden kirli ve terli bir ayaktan leş gibi bir peynir kokusu çıkar? Hiç düşündünüz mü?
Santimetrekaresinde tam 600 tane ter bezi bulunduran ayaklarımız aslında koltuk altından çok daha fazla ter üretir.
Ter aslında kokusuz bir maddedir. Peki kokuya sebep olan nedir?
Ter; glukoz, tuz, vitamin ve aminoasit içerir. Ayağımızda yaşayan bakteriler için bu maddeler bir ziyafettir.
Sorumuzun cevabı biraz açığa çıkar gibi oldu. Evet. Bu bakteriler kokuya sebep oluyor.
Brevibakterler dediğimiz bakteriler ayağımızda ve vücudumuzun birçok noktasında bulunuyor. Şansa bakın ki bu Brevibakterler aynı zamanda Peynir üretiminde kullanılır. Peynirin olgunlaşması için gereken bir bakteridir. Tıpkı yoğurtta veya ekmek yapımında kullanılan bakteriler gibi.
Sadece Brevibakterler ile de bitmiyor iş. İnsan ayağında bulunan  başka bakteri çeşitler daha var. Bunlar da peynir kokusu yayıyor ortaya.
Stafilokok Epidermidis adlı bakteri aynı zamanda deri yiyen bakteri olarak bilinir. Terle birleştiği zaman, yani teri besin olarak kullandığı zaman peynir-sirke karışımı bir koku yayar atık olarak.
Terli ayak kokusu birçok insan için son derece rahatsız olsa da her canlı için aynı durum söz konusu değil. Sıtma hastalığını hepimiz biliriz. Bu hastalık sinekler yoluyla yayılır. İşte bu leş gibi kokan ayak bu sinekleri cezbediyor. Yani sıtma hastalığını taşıyan bir sinekten gidip güzel kokulara konmasını beklemek de biraz yanlış olurdu aslında... Neyse biz yine de şaşırdık.

Yorumlar