Metre ve Yard Farkı Nedir?

Yard, feet, inch... Neden böyle birimler vardır ve ABD'de hala Metre, Kilometre yerine bunlar kullanılır?
Bazı oyunlarda dikkatimizi çekmiştir metre yerine yard gibi birimlerin olması.
ABD'de metre, kilometre veya ağırlık için gram, kilogram kullanılmıyor... Belki ilk defa duydunuz ama şaşırtıcı.
Tarihsel sürece baktığımızda ise nedeni bir hayli ilginç. Aslında Amerika bir zamanlar gerçekten istemiş bizim kullandığımız metrik sistemi ülkesine yerleştirmeyi. Ancak işler umulduğu gibi gitmemiş...
Peki Ne Oldu Dersiniz?
Karayip Korsanları dersek inandırıcı gelir mi? Gelmeli...
ABD keşfedildiği günden itibaren birçok Avrupa devletinin sömürgesi olmuştur. Hollanda, İspanya, İngiltere, Fransa...
Hal böyle iken ölçü birimleride bu milletlerin gittikleri bölgede yerleştirdikleri şekilde yaygınlaşmıştır. Demem o ki Hollandalıların gittiği New York'ta Hollanda sistemi kullanılırken New England'da ise İngiliz sistemi kullanılıyordu.
Bu soruna bir çözüm getirmek isteyen Amerikan başkanı Thomas Jefferson Fransa'da kullanılan ondalık metrik sistemden haberdar olmuştu. Ondalık sistem ile beraber hem ülke içinde yaşanan sorunlar çözülecek hem de dış dünyaya uyum sağlanacaktı. Ülke içindeki sorunlar nelerdir diyecek olursanız eğitim ve ticaret bu sorunların başında geliyor.
thomas jefferson
Fransa ile iletişime geçen ABD bu metrik ölçü birimlerinin örneklerini istedi. Fransa tarafından Joseph Dombey görevlendirildi. Elinde tam 1 metrelik Bakır bir cetvel ve tam 1 Kilogram olan Bakır bir cisim ile yola çıkan Joseph Dombey'i hiç iyi bir macera beklemiyordu.
Yazının başında Karayip Korsanları'ndan bahsetmiştik. Gelelim korsan meselesine...
Karayip korsanları Joseph Dombey'in içinde bulunduğu gemiyi ele geçirir.Dombey ilk başta sıradan bir İspanyol denizci kılığında paçayı kurtarmak için çabalasa da sonunda kimliği ortaya çıktı ve rehin alındı. Tabi yanında getirdiği cisimlerle beraber...
Yolculuk ölümle bitti ardından. Fransa ile korsanlar fidye pazarlığı yapamadan Dombey öldü.
Bugün tarihçilere göre Dombey eğer Amerika'ya ulaşabilseydi ve ABD Kongresi'ni bu yeni ölçüler hakkında bilgilendirseydi muhtemelen bugün ABD'de tüm dünyada kullanılan metrik sistem geçerli olacaktı.
Sizce de çok garip değil mi ABD gibi bir ülkenin dünyadan kopuk bir sistemi hala sürdürüyor olması?
Yard metre kıyas

Yorumlar