UBER Hakkında Düşüncelerim

uber ile ilgili görsel sonucu
Türkiye 1950’den beri serbest piyasaya hızla kapısını açmıştır. Özellikle Turgut Özal dönemiyle beraber bir takım ithalat yasaklarının kaldırılması ve gümrük vergilerinin düşürülmesi ile Türkiye topraklarına yabancı sermaye akını olmuştur. Bugün de serbest piyasanın hakim olduğu ülkemizde devlete ait varlıklar hızla özelleştiriliyor; iç ve dış sermayeye satışı yapılıyor.
UBER NEDİR?
UBER San Francisco temelli bir telefon uygulaması. Ülkemizde ve dünyada taksinin modern versiyonu olarak tanımlamak mümkün. Müşteri uygulama sayesinde yakınında bulunan bir Uber aracını çağırıyor ve ulaşım hizmeti alıyor. Bildiğimiz lüx sarı taksi yani…
Kıyamet Neden Koptu?
Kıyamet taksicilerin ekmeğimiz elimizden alınıyor demesiyle koptu. Birçok taksici yada maganda Uber araçlarını durdurdu ve şoförlerini dövdü, hakaret etti. Bazıları haberlere yansıdı bazıları ise yansımadı.
Asıl sorunun kökenine indiğimizde sarı taksicilere hak vermek mümkün. Bir sarı taksinin hizmete başlaması için taksi plakasına sahip olması gerekiyor. Bu plakalar şehirden şehire değişmekle beraber oldukça pahalı.
Madem Serbest Piyasa Neden Uber Olmasın?
Liberal ekonomik modeli savunanlar için serbest piyasa ve rekabet ekonominin temelidir. Yani rekabet olmazsa ilerleme olmaz, kalite olmaz. Sonuç olarak sarı taksilerde bu rekabetsizliğin meyvelerini görebiliyoruz. Birçok vatandaş taksicilerin kaba olduğundan şikayetçi. Üstüne dolandırılma olaylarıda artış göstermekte, bu olaylar ile en çok turistler karşılaşmakta.
Sonuç olarak şahsi fikrim taksiciler ile Uber şoförleri arasında haksız rekabet ortamını kaldırmak gerekir. Taksici plaka almak zorundaysa Uber şoförüde almalıdır. Bu durumda rekabet eşit şartlarda olacaktır ve olası anlaşmazlıklar bir nebzede olsa ortadan kalkacaktır.
Uberin Yasaklanması Doğru Mu?
Şahsi kanaatim doğru olmadığı yönünde. Bu hizmeti kullanan vatandaşlar gerek sosyal medyada gerek yapılan roportajlarda halinden oldukça memnun gözüküyor. Kaliteye erişmek her vatandaşın hakkı olduğuna göre kaliteyi sağlayanı engellemek yanlış bir hareket olacaktır.
Ayrıca madem serbest piyasa; e hani serbest piyasa?
uber yasaklandı mı?

Yorumlar