Yine Mi Yabancı Sınırı?

Bazı şeyler çok sık değişir, sürekli değişir. Bazı kanunlar, yasaklar...Ülkenin gündemi sürekli olarak bu değişikliklere odaklıdır. Bazen bunlar kasıtlı yapılır dikkati bir tarafa toplamak için.
Bugünlerde "Yabancı Sınırı" hakkında yazılıp çiziliyor. Geçen senelerde kaldırılan yabancı sınırı tekrar getirilecekmiş. Yılları deşmeye gerek yok aslında. 15 Sene önce 8 yabancı hakkı vardı mesela takımlarda, sonra kademeli olarak 5'e düşürüldü. Bir ara tekrar artırıldı, sonra tekrar düştü. En son 14 yabancı sınırı oldu şu an hala olduğu gibi. Tekrar azaltılması kademeli olarak 5'e düşürülmesi gündemde.
"Ne alaka!" dememek elde değil. Futbol kulüpleri neden başarısız oluyor sorusuna gelince bu kadar hareketliliğin olduğu bir ortamda Futbola odaklanmak biraz zor değilde nedir?
Yabancı sınırının olduğu yıllara baktığımız zaman 5 para etmeyecek futbolculara milyonlarca Euro para ödendi. Tarık Çamdal, Ozan Tufan, Alper Potuk gibilerden bahsediyorum. İsim vererek eleştirmek istemezdim ancak milyonlarca lira para kazanıp hakkını vermeyenler bunu hakediyorlar.
Peki yabancı sınırı kaldırıldıktan sonra ne oldu? Bir önceki yazımızda Uber'den bahsetmiştik. Serbest piyasa ve rekabet ortamı kaliteyi artırır demiştik. Yani kısaca Futbolda da rekabet kaliteyi artırdı. Türk insanı onlarca kaliteli futbolcuyu Türkiye'de, stadyumda izleme fırsatı buldu. Gomis, Nani, Lens, Belhanda, Valbuena gibi kaliteli futbolculara tanık olduk. Bunun yanında Türk futboluda bir çok futbolcu kazandı. Cenk Tosun Türkiye için rekor bir transfer bedeliyle avrupaya transfer oldu. Çağlar Söğüncü, Cengiz Ünder gibi gençlerimiz bu profesyonelleri örnek aldı ve Avrupa kapısını araladı.
Özete gelecek olursak yabancı sınırının olmadığı bir durumda Futbol kazandı. Rekabet kazandı. Türkiye kazandı.
yabancı sınırı olmalı mı
Peki Yasak Farklı Bir Şekilde Olabilir Mi?
Yabancı oyuncuyu illa yasaklamak gerekirse İngiltere ligindeki sistem uygulanabilir. Yani kendi ülkesinin takımında oynamamış vasıfsız yabancılara kapı kapatılabilir, böylece dışarıya para çıkışı kesilmiş olur aynı zamanda Türk gençlerinden daha fazla verim almanın yolu açılmış olur. Sonuç olarakta futbolun kalitesinde bir eksilme olmaz. Yabancı sınırından daha mantıklı gördüğüm yöntem budur. İngiltere futbolu dünyanın en kaliteli ligi olarak kabul edilir. Şu bir gerçektir ki İngiltere milli takımında da İngiliz liginden başka futbolcu bulunmaz. Yani onlar bu kaliteyi yakalamışsa biz neden yakalamayalım?

Yorumlar